Translate

petak, 28. listopada 2016.

Žito torta - RECEPT

Sastojci:

Kore
7 jaja
6 belanaca
13 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna

Fil
6 žumanaca
7,5 dl mleka
10 kašika brašna
10 kašika šećera
300 g mlevenih oraha
muskatni oraščic
250 g margarina


Priprema:

Kore
1. Umutiti trinaest belanaca sa trinaest kašika šećera
u čvrst šam a zatim postepeno dodavati jedno po jedno sedam žumanaca neprestano mešajući.

2. Sipati mlevene orahe, brašno i polako promešati.

3. Od pripremljene smese ispeći sedam okruglih kora prečnika 25 cm. Svaku koru peći u zagrejanoj rerni na 200°C sedam minuta, a potom ih izvaditi i ostaviti da se osuše.


Fil

1.Sjediniti 6 dl mleka sa šećerom pa ostaviti da provri.

2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom i žumancima pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.

3. Ohlađeni fil sjediniti sa omekšalim margarinom i mlevenim orasima, pa izmiksati. Dodati malo muskantnog oraščića po ukusu.


Finalni postupak

1. Kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu. Gotovu tortu dekorisati po želji.


Nema komentara:

Objavi komentar